Veel mensen hebben moeite om gluten en tarwe te verteren, maar hebben daarom nog geen glutenallergie. Ze krijgen er wel buikpijn van en voelen zicht suf en moe. Dit komt doordat een teveel en te frequent eten van gluten en tarwe mensen er sensitief voor maakt. Dit is eigenlijk logisch want de gemiddelde Belg eet bijna elke maaltijd of tussendoortje iets van gluten zoals brood, crackers, pasta, pizza, pannenkoek of koekjes.
De overgevoeligheid die wordt uitgelokt, komt voornamelijk door het eiwit gliadine uit tarwe. Deze eiwitten zorgen ervoor dat het darmslijmvlies meer doorlaatbaar wordt, en er meer toxische stoffen en allergenen in onze bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan leiden tot een laaggradige ontsteking. Ons immuunsysteem moet overuren draaien en op lange termijn wordt tarwe zelfs ook in verband gebracht met verscheidene auto-immuunziektes.
We kunnen dus beter niet dagelijks gluten eten maar hiervoor moeten we wel meer dan enkel brood, pasta of koekjes vermijden. Veel voedingsmiddelen bevatten gluten waar je misschien niet bij stilstaat. Zoals bier, snoep, snacks, desserts, instant soep, bouillonblokjes, chips, gepaneerde voeding. Vermijdt ook zoveel mogelijk glutenvrije producten die bestaan uit aardappel-, rijst-, of maiszetmeel. Deze type vezels en snelle koolhydraten worden te snel gesplitst in de darmen en leiden tot ongunstige darmbacteriën.
Kies daarom dagelijks vooral voor goede complexe prebiotische vezels uit knollen, groenten, knollen en fruit!
Knollen: knolselder, pastinaak, aardpeer, ui, look, prei, koolrabi, schorseneer, konjac,..
Groenten: asperges, bladgroenten, witloof,..
Fruit: mango, appel, bessen, baobab,..
Deze voedingsvezels zijn prebiotica bij uitstek en de juiste voeding voor ons als mens!
- Herstel van microbioom
- Gezonde mondflora
- Snellere verzadiging
- Betere stofwisseling en vetverbranding
- Voedingsbodem voor gunstige bacteriën in de dikke darm
- Ondersteuning immuunsysteem
- Risico op darmkanker verminderen
- Betere opname vitaminen en mineralen
Maar wat als we toch eens een brood, pasta, pizza of een pannenkoek willen eten?
Met NEW TODAY willen we comfort food een nieuwe dimensie geven. Door gluten, suikers, slechte vetzuren, lactose en caseïne achterwege te laten. Onze producten bevatten de goede vezels die als prebiotica dienen om de goede darmbacteriën, zoals de lactobacillen te verhogen.
Voor een langdurig positief effect op lichaam én geest!